Mesar iz Novog Sada upozorava Srbe da pametno biraju plećku: Zaobiđite je ako je ovakva - pola zemlje pogrešno radi
Foto: Beta Milan Timotić

ko bi rekao?

Mesar iz Novog Sada upozorava Srbe da pametno biraju plećku: Zaobiđite je ako je ovakva - pola zemlje pogrešno radi

Ako želite da vam pečenje miriše na celoj ulici i topi se pod viljuškom, važno je da znate šta tražite.

Objavljeno: 16:34h

Dok se Srbija priprema za najradosniji hrišćanski praznik, jedno pitanje postaje sve aktuelnije – koje meso staviti u rernu za uskršnji ručak? Najčešći izbor je plećka – bilo jagnjeća ili svinjska – ali mnogi, kažu mesari, greše već kod prve korake: kada je biraju.

Kupovina mesa nije stvar slučajnog izbora.

Ako želite da vam pečenje miriše na celoj ulici i topi se pod viljuškom, važno je da znate šta tražite.

Kupovina mesa
Kupovina mesafoto: Beta Milan Timotić

Boja mesa je prvo što treba da gledate.

Jagnjetina treba da bude svetloružičasta, sa belom, glatkom masnoćom. Žućkasta boja masti ukazuje na stariju životinju – meso će biti tvrđe, a korica suvlja.

Svinjetina bi trebalo da bude svetloružičasta do blago crvenkasta, sa ravnomerno raspoređenom masnoćom (tzv. mramoriranost).

„Ako meso deluje sivo ili previše crveno – verovatno je stajalo ili je preklano. Za praznik se ne rizikuje!“ – kaže iskusni mesar iz Beograda.

Miris vam sve govori

Miris sveže plećke mora biti blag i gotovo neprimetan.

Ako osetite kiselkast, težak ili ovčiji miris, odustanite.

Kod svinjske plećke, neprijatan miris loja je znak da je meso dugo stajalo bez odgovarajuće obrade.

Pažljivo birajte
Pažljivo birajtefoto: Beta/Dragan Gojić

Test čvrstoće: Jedan pritisak – mnogo odgovora

Pritisnite meso prstom. Ako se oblik brzo vrati – meso je sveže i elastično. Ako ostane udubljenje – meso je gubilo vlagu, najverovatnije stojeći dugo u frižideru ili vitrinama.

Mnogi misle da je „što veće – to bolje“, ali kod plećke to nije slučaj.

Najbolji izbor je plećka od:

  • 1,5 do 2,5 kg za jagnjetinu
  • 2,5 do 3,5 kg za svinjetinu

Ove dimenzije garantuju ravnomerno pečenje, sočnu sredinu i hrskavu kožu.

Ne nasedajte na “domaće” bez provere

Pred praznike se često nude "domaći" komadi mesa po sniženim cenama, ali to ne mora da znači da je meso sveže.

„Ljudi misle – domaće je najbolje. Jeste, ako znaš od koga je. Uvek pitajte mesara kada je životinja zaklana i kako je meso čuvano“ – savetuje mesar iz Novog Sada.

Bonus video:

Error in getting video.

05:13

NAŠA ZEMLJA NE MOŽE DA ČEKA REŠENJE U NEDOGLED, EKONOMIJA I PROSVETA TRPE Matović o novoj Vladi: Svi reflektori se upereni u njih, očekivanja su velika

(Espreso / Kurir / Prenela:M.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.